Groter dan ons hart

Pieter Raaijmakers

3 Maart 2020

Specialistische onzin over trouw.

Ik vraag mij af of het werkelijk waar is, dat mensen hun meest wezenlijke vragen bij een krant als het Brabants Dagblad neerleggen. Zou dat echt gebeuren of verzint de krant het zelf om hun “specialisten” de kans te geven aan het woord te komen?  De rubriek “Zo gezond”, zorgt in elk geval voor een podium. Gewoonlijk “scan” ik zo maar een beetje door de krant heen want er staat teveel onzin in, om alles te lezen. Zo af en toe blijft mijn oog haken aan een kop. Dit keer dus bij de specialiste Carla Rutgers, die antwoord geeft op de vraag wat je zegt als je trouw belooft. Ze begint haar betoog met de betekenis die het christendom vroeger aan het begrip toekende. En dan heeft mevrouw het allereerst over de exclusieve seksuele intimiteit van de christelijke partners om er vervolgens gelukkig wel bij te vermelden dat die christelijke trouw nog wel het een en ander meer behelst.

Maar, zo ademt het stuk, christendom is iets van vroeger. Achterhaald, want wij zijn inmiddels een stuk verder met veelsoortige relatievormen. Volgens de deskundige die hier aan het woord is, kun je je persoonlijkheid inmiddels in stukjes knippen. Het bed delen met de één, kinderen opvoeden met de ander, etc.. Dat kan allemaal, als je maar de goede afspraken maakt met alle partijen. De kinderen zullen hier natuurlijk slechts stem in hebben naar vermogen. Als het allemaal waar is, dan toch lijkt mij dat het leven heel erg ingewikkeld gaat worden.

Maar waar de onzin werkelijk zijn toppunt bereikt, dat is aan het einde; trouw, in de definitie van mw. Rutgers is, als je eerlijk en loyaal bent en de afspraken over intimiteit nakomt. En…. dat je er eerlijk over bent als je je niet meer aan die afspraken kunt houden!! Nee! Ook als je eerlijk zegt dat je je niet meer aan de afspraken hebt gehouden, dan ben je niet trouw! Het is lovenswaardig dat je er eerlijk voor uitkomt, maar je bent wel gewoon ontrouw! Misschien komt het oude christelijke begrip “vergeving” hier nog van pas en kan er een nieuwe start gemaakt worden, maar wat heb je aan afspraken als ze maar gelden zolang jij je eraan wenst te houden? Wees eerlijk. Trouw is inderdaad best moeilijk. Maar probeer van iets moeilijks niet gauw iets gemakkelijks te maken door de betekenis uit te hollen.

Zo worden we dagelijks overspoeld met allerlei “deskundigheid”,  die uiteindelijk neerkomt op complete ontkenning van wat de mens wezenlijk is.